Máré-vár legendája

Egy népi legenda szerint a Máré-várban lakott Máré vitéz ifjú szép feleségével. A közeli Miklós-várban, Szentlászlón innen pedig testvére, a nőtlen Miklós vitéz.

Márét a király hadba szólította, s hosszú évek múltán sem jött haza. Felesége már elsiratta, és szívesen látta a szomszéd vár urát, aki egyre gyakrabban járt át hozzá. Addig-addig, míg szép lányuk született.
A kislányból már majdnem nagylány lett, mikor Máré mégis hazatérhetett. Megtudta, hogy felesége hűtlen lett hozzá, így mindkét várat megostromolta, ágyúval halomra lövette. Ott pusztult el az asszony Miklós vitézzel együtt, lányuk életben maradt, de az anyja megátkozta.

Az átokkal sújtott leány a hegy mélyén rejtőzik, de minden 77. évben piros pünkösd hajnalán kiszabadul, a Máré-völgyi patakban fürdik és fésüli hosszú haját. Az a vadász válthatja meg az átoktól, aki ilyenkor arra jár és megcsókol egy medvét, egy kígyót meg egy varangyos békát.
Az efféle legendáknak volt hol kialakulniuk, hisz Magyaregregy külterületén 18 középkori elpusztult faluról tudunk.

Rekonstrukció

Máré-vár története

A községtől, mintegy 5 km-re emelkedő Várhegy csúcsán épült a vár.
Keletkezésének időpontját és építőjének nevét nem ismerjük, de minden bizonnyal a tatárjárás után épült, de első említése, ,,Castrum Mare” alakban csak az 1316-ban kelt oklevélben történik, amikor Károly Róbert király Bogár István mester részére kiadott adománylevelét átírja és megerősíti annak birtokában.

Később, 1347-ben a vele rokon máréi Gunyafiak a Becseieknek zálogosítják el. E két család később egymás közt osztja fel a várat és annak tartozékait, majd az uradalom örökösödés útján 1505 előtt a Várady család tulajdonába került.

Amikor Várady István a mohácsi csatában életét vesztette, Mihály nevű bátyja a várat erőszakkal elfoglalta, de Várady Istvánné parancsára Bakics Pál ostrommal visszavette.

Pécs elfoglalása után 1545-ben a mohácsi szandzsákhoz csatolták a törökök. Horvát Márk szigetvári várkapitánysága idején rác-törökök és magyarok lakták a várat, akiktől 1561-ben Zrínyi Miklós foglalta el és adta vissza a Várady családnak.

A vár valószínűleg a XVI. században tűzvész következtében pusztult el, mert a XVII. század végén kelt oklevelek már, mint elhagyott romot említik a pécsi püspök birtokában.

Még egy utolsó ostromot azonban meg kell érnie 1956-ban: ekkor a Várvölgyből egy orosz tank a romok mögött meghúzódó „Mecseki láthatatlanokra” tüzelt. Tábla emlékeztet az itt meghalt két szabadságharcosra. 1960-ban kezdték meg a vár feltárását és helyreállítását.

Légifotók

A keleti-mecsek
a máré-vár mellett
számos más érdekes
túracélponttal
kecsegtet

6-os főút, Hosszúhetény, Zobákpuszta,
Magyaregregy felé, Várvölgyi út.

6-os főút, Bonyhád, Nagymányok,
Szászvár, Magyaregregy, Várvölgyi út.

A Vár-völgyben lévő kulcsosház melletti parkolótól
jobbra a sorompóval lezárt folyamatosan emelkedő
úton 15 perc alatt érünk fel a várhoz.

Hasznos információk

Nyitvatartás

Máré-vár november 1.-ig tart nyitva a hét öt napján, szerdától vasárnapig, délelőtt 10 órától este 18 óráig. Október 1-től a nyitvatartás módosul, és a vár a szokott napokon 09 órától 17 óráig látogatható!

2022. szeptember 30.-án a vár zárva tart, október 1.-én CSAK 09 órától 13 óráig látogatható!

Jegyáraink

0-6 éves korig ingyenes
diák(7-18 éves korig) 800Ft
felnőtt 1000Ft
nyugdíjas 800Ft
csoport(10 főtől-vegyes) 800Ft
csoport(10 főtől-diák) 600Ft
magyaregregyieknek 500Ft

Információ és bejelentkezés:
Nyitvatartási napokon 09 órától 17 óráig kérdéseikkel keressék bátran Koch Balázs várkapitányt a 0630/1786475-ös telefonszámon, vagy az mmarevar@gmail.com e-mail-címen! A térerő hiány miatt, kérem, többször próbálkozzanak, ha szükséges! Szünnapokon a 0672/420-534-es telefonszámon érdeklődjenek!

 

Galéria

Látogathatóság

Máré-vár 2022. április 30.-án nyitja meg kapuit a Látogatók előtt, és egészen november 1.-ig várjuk Önöket a hét öt napján, szerdától vasárnapig, délelőtt 10 órától este 18 óráig!

Ha csoportosan(legalább 10 fő!) látogatnának hozzánk és vezetést szeretnének, a hosszú várakozás elkerülése érdekében célszerű, ha előre bejelentkeznek az mmarevar@gmail.com címen, a tervezett látogatás előtt legalább egy héttel!

Szünnapokon(hétfőn és kedden) sajnos nem tudunk látogatókat fogadni!

Augusztus 20.-án(szombaton) Máré-vár a bevett munkarendnek megfelelően  nyitva lesz!!!

Egyéb
A Vár-völgyben lévő kulcsosház melletti parkolótól jobbra a sorompóval lezárt folyamatosan emelkedő úton 15 perc alatt érünk fel a várhoz.