Máré-vár mondája

Egy népi legenda szerint a Máré-várban lakott Máré vitéz ifjú szép feleségével. A közeli Miklós-várban, Szentlászlón innen pedig testvére, a nőtlen Miklós vitéz.

Márét a király hadba szólította, s hosszú évek múltán sem jött haza. Felesége már elsiratta, és szívesen látta a szomszéd vár urát, aki egyre gyakrabban járt át hozzá. Addig-addig, míg szép lányuk született.
A kislányból már majdnem nagylány lett, mikor Máré mégis hazatérhetett. Megtudta, hogy felesége hűtlen lett hozzá, így mindkét várat megostromolta, ágyúval halomra lövette. Ott pusztult el az asszony Miklós vitézzel együtt, lányuk életben maradt, de az anyja megátkozta.

Az átokkal sújtott leány a hegy mélyén rejtőzik, de minden 77. évben piros pünkösd hajnalán kiszabadul, a Máré-völgyi patakban fürdik és fésüli hosszú haját. Az a vadász válthatja meg az átoktól, aki ilyenkor arra jár és megcsókol egy medvét, egy kígyót meg egy varangyos békát.
Az efféle legendáknak volt hol kialakulniuk, hisz Magyaregregy külterületén 18 középkori elpusztult faluról tudunk.

Rekonstrukció

Máré-vár története

A községtől, mintegy 5 km-re emelkedő Várhegy csúcsán épült a vár.
Keletkezésének időpontját és építőjének nevét nem ismerjük, de minden bizonnyal a tatárjárás után épült, de első említése, ,,Castrum Mare” alakban csak az 1316-ban kelt oklevélben történik, amikor Károly Róbert király Bogár István mester részére kiadott adománylevelét átírja és megerősíti annak birtokában.

Később, 1347-ben a vele rokon máréi Gunyafiak a Becseieknek zálogosítják el. E két család később egymás közt osztja fel a várat és annak tartozékait, majd az uradalom örökösödés útján 1505 előtt a Várady család tulajdonába került.

Amikor Várady István a mohácsi csatában életét vesztette, Mihály nevű bátyja a várat erőszakkal elfoglalta, de Várady Istvánné parancsára Bakics Pál ostrommal visszavette.

Pécs elfoglalása után 1545-ben a mohácsi szandzsákhoz csatolták a törökök. Horvát Márk szigetvári várkapitánysága idején rác-törökök és magyarok lakták a várat, akiktől 1561-ben Zrínyi Miklós foglalta el és adta vissza a Várady családnak.

A vár valószínűleg a XVI. században tűzvész következtében pusztult el, mert a XVII. század végén kelt oklevelek már, mint elhagyott romot említik a pécsi püspök birtokában.

Még egy utolsó ostromot azonban meg kell érnie 1956-ban: ekkor a Várvölgyből egy orosz tank a romok mögött meghúzódó „Mecseki láthatatlanokra” tüzelt. Tábla emlékeztet az itt meghalt két szabadságharcosra. 1960-ban kezdték meg a vár feltárását és helyreállítását.

Légifotók

A keleti-mecsek
a máré-vár mellett
számos más érdekes
túracélponttal
kecsegtet

6-os főút, Hosszúhetény, Zobákpuszta,
Magyaregregy felé, Várvölgyi út.

6-os főút, Bonyhád, Nagymányok,
Szászvár, Magyaregregy, Várvölgyi út.

A Vár-völgyben lévő kulcsosház melletti parkolótól
jobbra a folyamatosan emelkedő
úton 15 perc alatt érünk fel a várhoz.

Járművekkel is feljöhetnek a felső parkolóba, de ha már kirándulnak, és bírják a hegymászást…

Hasznos információk

Nyitvatartás(2023. április 29-től)

hétfő-kedd: szünnap

szerdától vasárnapig: 10-től 18 óráig

Október 1-től a vár az eddigi napokon, de 09 órától 17 óráig tart nyitva!

Jegyáraink

0-6 éves korig ingyenes
diák(7-18 éves korig) 800 Ft
felnőtt 1000 Ft
nyugdíjas 800 Ft
csoport (10 főtől-vegyes) 800 Ft
csoport (10 főtől-diák) 700 Ft

Információ és bejelentkezés:
Nyitvatartás alatt kérdéseikkel keressék Koch Balázs várkapitányt a 0630/1786475-ös számon és az mmarevar@gmail.com mail-címen(ha szükséges, többször próbálkozzanak!)! Szünnapokon az Üzemeltetőt keressék a 0672/420-534-es számon és a magyaregregy@tolna.net mail-címen!

 

Galéria

Látogathatóság

Máré-vár 2023. április 29-én szombaton nyitja meg újra kapuit a látogatók előtt és egészen október 29-ig várja vendégeit szerettel!

Máré-vár október hónapban szerdától vasárnapig, 09 órától 17 óráig tart nyitva!

Fontos!

Máré-vár 2023. május 24-től Kajla pecsételő pont lett. Ha Kajla-útlevéllel érkeztek hozzánk, családotokkal együtt kedvezményes várlátogatásban részesültök! Ha szeretnétek, egy idegenvezetés is a kedvezmény része lehet!

További részletek a https://kajla.hu/ oldalon!